Åtgärder för ditt utedassFör att underhålla dina fritidstoaletter krävs det att du tänker på en del saker för att de ska fungera och hålla sig fräscha. Har du ett utedass bör du vidta vissa åtgärder för din egen och din familjs trevnad.

De flesta utedass fungerar så att allt avfall samlas i en tunna. Självklart kan man inte bara låta tunnan stå där utan man måste underhålla den så att inte utedasset börjar lukta illa. Tunnan bör vara ungefär hundra liter och vanliga soptunnor fungerar utmärkt. Dessa finns att köpa på de flesta byggvaruhus. Ett alternativ är att ha två tunnor, och efter varje besök fylla den du använder med barkmull.

När du sedan byter tunna låter du den andra stå så blir det kompost. Tänk på att alltid tömma den när den är fylld med ¾. Sätt sedan på locket för att förhindra att vilda djur välter ut innehållet i tunnan. Resultatet av komposten blir kraftfull mull. Det finns självkomposterande maskiner du kan sätta in i utedasset, men detta är absolut inte nödvändigt om du är villig att lägga ner lite tid, dessutom sparar du en massa pengar.

Vill du inte använda en tunna som du måste tömma då och då så finns det alternativ. Det du behöver göra är att gräva en grop i marken under dasset. Utedass av denna typ behöver en urinseparering, så att det inte luktar för mycket. Det finns maskiner för detta, vilket är totalt onödigt när det enda du behöver göra är att bygga ett galler och sätta fast halvvägs ner mot gropen. På gallret lägger du barkmull som komposterar avföringen och urinen åker rakt ner i jorden där det dräneras med hjälp av sniglar och annat. Självklart behöver gallret tömmas ibland, men då består det redan av färdig kompost vilket kan kännas enklare om man är känslig.

Vissa använder kalk för att slippa flugor. Aska ifrån spisen fungerar precis lika bra då det gör att flugorna inte vill lägga ägg i dasshålet. En annan enkel sak man kan gör är att slänga på sågspån efter varje gång man varit på toa. Detta fungerar både om du har tunna eller galler.
Mer intressant innehåll